Entoma Petfood – dansk dyrefoder ud over det sædvanlige

Mød stifteren bag Entoma Petfood og læs hans spændende fortælling om hvordan ideen om insektbaseret dyrefoder opstod:

Luxidan Nirmalananthan er 26 år gammel, bor i Fredericia, og er stifter af virksomheden Entoma Petfood der producerer dansk dyrefoder. 
Virksomheden udvikler bæredygtige foderprodukter, som er 100% naturlige og baseret på klimavenligt insektprotein, til både hund og kat.

Entoma Petfood dansk dyrefoder

Der findes i dag 2 varianter af Entomas godbidder til hunde, samt en fuldfoder variant. 
Begge lavet på insektprotein, i stedet for de traditionelle ressourcekrævende proteinkilder, som oksekød og kylling. 
Alle produkter bliver i dag produceret på Europæiske fabrikker. Og sælges i over 200 butikker. I hendholdsvis Danmark, Sverige, England, Frankrig og Tyskland.

Ideen startede i Fredericia

Ideen til Entoma Petfood startede som en del af et eksamensprojekt i begyndelse af 2016. Kombinationen af Luxidans passion for hunde og hans bekymringer for klimaet og miljøet. Førte ham til opdagelsen af de mange fordele der var ved at anvende insektprotein, som en alternativ proteinkilde til mennesker og dyr.

Da han ret tidligt indså at det var en stor barriere for os mennesker at skulle vende os til tanken om at skifte bøffen ud med insekter. Så kom ideen om at det måske var nemmere at få vores kæledyr til at spise miljøvenligt.

Efter research fasen, blev der hurtigt bestilt insektmel fra udlandet. Og inden længe var den første prototype udviklet; Ovnbagte godbidder lavet på insektmel og naturlige friske ingredienser. 
Prototypen blev testen på familiehunden og bekendtes kæledyr. Prototypen var straks en succes blandt størstedelen af hundene og derefter gik udviklingen stærkt: Efter måneder med udvikling af opskrifter, en mindre produktion i et lånt industrikøkken og mange udfordringer senere, stod Luxidan endelig med et næsten salgbart produkt.

Investorer kom på banen

I slutningen af 2017 søgte han kapital til at realisere drømmen gennem forskellige metoder: Fonde, private investorer samt en kickstarter kampagne (crowdfunding). 
Pludselig blev han kontaktet af flere forskellige interesserede investorer og mulige partnere. Han indledte et samarbejde med en fransk partner, som var i gang med nogenlunde samme projekt omkring foder og insektprotein som ham. Og de blev efter flere møder og mange samtaler enige om at gå sammen om at realisere Entoma Petfood.

I 2018 blev driftselskabet Entoma Petfood Nordics stiftet. Og den første større produktion af godbidder og fuldfoder blev i samarbejde med 2 europæiske fabrikker under Entoma’s koncept en realitet.

Entoma Petfood foderposer

Hvorfor lige protein fra insekter?

Der er mange fordele ved at anvende insektprotein og mange anvendelsesmuligheder. Insektprotein er først og fremmest utrolig klimavenligt at producere. Og efterlader et minimalt miljøaftryk. Sammenlignet med traditionelle proteinkilder. 
Der anvendes f.eks over 15.000 L. vand til produktion af 1kg oksekød. Hvorimod der kun anvendes ca. 15L vand til produktion af 1kg insektkød. 
Samtidig udleder insektproduktion 100 x mindre co2 og anvendes væsentligt mindre plads/areal til produktion. Insekterne kan faktisk omdanne næsten alt organisk materiale til protein. Og lever derfor også at rester fra fødevareindustrien. Som bl.a. frugt og grønt der normalt ville være smidt ud.
Udover de klimavenlige fordele ved insektprotein er der også mange næringsmæssige fordele:

Insekterne er faktisk super sunde og indeholder alle de vitaminer og mineraler dine kæledyr har behov for. 
Ud over et proteinindhold på over 60%. Så indeholder insekterne som Entoma Petfood anvender også de essentielle omega 3 og 6 fedtsyre, som er med til at give kæledyrene en sund hud og en flot blank pels.

Insektproteinet er også en allergivenlig proteinkilde og er derfor et godt alternativ for kæledyr med bestemte protein allergier.

Hvordan er det at være nystartet virksomhed i konkurrencen om en plads på markedet blandt de store producenter ?

Der er stor kamp om at komme på hylderne i de europæiske dyrehandlere. Og der er i det hele taget utrolig hård konkurrence på markedet. 
Som alle andre startups er markedet præget af hård konkurrence fra de store spillere. Så Entoma prøver så vidt muligt at skille sig ud, både på produkt, indhold og koncept. 
Det er som sagt et hårdt og presset markede. Men Entoma Petfood har fundet ud af at der både er plads og behov for niche produkter som deres, som er utraditionelle. Deres store udfordring er at de pt. ikke har lige så mange ressourcer til at markedsføre deres produkter og få deres stærke budskab ud. Men heldigvis er deres budskab om at anvende bedre og naturlige råvarer uden at efterlade et kæmpe aftryk på miljøet, noget som rigtigt mange forbrugere er begyndt at tænke mere over. Vi er nemlig i en tid hvor vi er begyndt at blive mere opmærksomme på at vi ikke bare kan blive ved med at producere og forbruge, som vi hidtil har gjort uden konsekvenser for planteten.

Kommer der til at ske nye ting i fremtiden i Entoma Petfood?

Entoma Petfood er i øjeblikket ved at udvikle mange nye spændende produkter. Det sidste nye skud på stammen er tørfoder til katte. Det er baseret på samme koncept omkring naturlige råvarer og klimavenligt insektprotein til glæde for både katten og for planeten. 
Derudover arbejdes der bl.a. på nye versioner af tørfoder til hunde: En hvalpevariant, samt en ny spændende variant med funktionelle ingredienser. 
Luxidan kan også løfte sløret for endnu et produkt, som han glæder sig rigtig meget til at introducere for sine kunder: Det bliver en variant i vådfoder til både hund og kat, lavet på naturlige råvarer og med protein fra melorme.

Virksomheden udvikler sig rigtig meget og han glæder sig til at præsentere Entoma Petfoods nye produkter i nærmeste fremtid. Han ønsker kun det allerbedste for vores kæledyr og for planten, og derfor er Entoma Petfood netop gået sammen med nogle af deres samarbejdspartnere og doneret foder og godbidder til hjemløse hunde i udlandet. Samtidig prøver de også at starte en mindre klimabevægelse blandt kæledyrsejere: Dyr som er med til at gøre en forskel og som er med til at spise bæredygtigt, er i Entomas øjne de store klimahelte og frontløbere for en bæredygtig fremtid.

Entoma Petfood foderposer messestand

Du kan købe Entoma Petfood foder og godbidder hos os i House of Coton de Luxe